Rolul Tău
Implică-te şi tu! Poţi schimba viitorul, RECICLEAZĂ!
- cu ajutorul tău putem salva peştii şi păsările din Judeţul Tulcea. Ştiai că: s-a demonstrat că anual doar plasticul ucide aproximativ 1 milion de păsări şi 100.000 de mamifere şi peşti, asta pe lângă celelalte tipuri de poluare. Prin reciclarea deşeurilor poţi şi tu contribui la salvarea a milioane de vietăţi!
- cu ajutorul tău putem salva defrişarea pădurilor. Ştiai că: La tipărirea unui cotidian de mare tiraj se folosesc 3000 metri cubi de lemn, adică 1500 de arbori cu o vârstă de 50 ani. În ceea ce priveşte defrişarea, lumea pierde în prezent peste 14 milioane de hectare de pădure în fiecare an, o suprafaţă mai mare decât Grecia, alte zone imense fiind afectate de efectele secundare ale defrişării: fragmentarea şi degradarea solului, alunecările de teren, dispariţia speciilor exotice şi poluarea. Prin reciclarea deşeurilor poţi şi tu contribui la salvarea copacilor!
- cu ajutorul tău putem avea un mediu fără poluare. Ştiai că: Milioane de specii de păsări îşi pierd astfel locul în care îşi pot face cuiburi. Copacii stochează cantităţi mari de carbon, contribuind la reducerea gazelor cu efect de seră din atmosferă. Atunci când aceştia sunt tăiaţi, mare parte din carbonul stocat ajunge înapoi în atmosferă. Aşadar, reciclarea hârtiei ajută la păstrarea ecosistemelor şi economisirea unor resurse naturale epuizabile. Prin reciclarea deşeurilor poţi contribui şi tu să avem un mediu nepoluat!
- cu ajutorul tău putem salva materii prime. Ştiai că: În fiecare lună oamenii aruncă suficiente sticle si borcane încât să umple un zgârie-nori? Sticla are nevoie de 1 milion de ani pentru a se descompune în bucăţele mici. O tonă de sticlă topită înseamnă 315 KG de CO2 în atmosferă. Prin reciclarea unei tone de sticlă se economisesc 1.2 tone de materii prime (sodă, nisip, feldspat). Prin reciclarea deşeurilor poţi contribui şi tu la economisirea unor materii prime!
- cu ajutorul tău putem economisi minereu de fier şi energie. Ştiai că: Aluminiu este 100% reciclabil. În fiecare secundă se reciclează 630 de cutii de oţel. Un televizor poate funcţiona trei ore încontinuu cu energia economisită prin reciclarea unei cutii de aluminiu. O doză de aluminiu se degradează în cca. 500 de ani. Reciclarea unei tone de oţel reduce cu 86% emisiile de gaze în aer şi reduce cu 76% poluarea apei. Reciclarea a 1 tonă de oţel înseamnă economisirea a 1.28 tone gunoi solid şi 1.5 tone minereu de fier. Prin reciclarea deşeurilor poţi contribui şi tu la economisirea de minereu de fier şi energie!
- cu ajutorul tău putem proteja rezerva de petrol. Ştiai că: Descompunerea naturală a plasticului în mediul inconjurător necesită peste 500 de ani din cauza materialelor care îl alcătuiesc. Din 10 Pet-uri reciclate se poate fabrica un tricou sau un metru pătrat de covor. Producţia de plastic utilizează 8% din producţia de petrol a globului. Reciclarea plasticului reduce generarea de CO2 de 2.5 ori. La reciclarea unei tone de plastic se economisesc până la 800 tone de petrol brut. Prin reciclarea deşeurilor poţi contribui şi tu la economisirea rezervei de petrol!
COLECTEAZĂ SELECTIV
Identifică deşeurile în funcţie de tipul lor: hârtie şi carton, plastic şi metale, sticlă

Ce se colectează: hârtie, ambalaje de hârtie sau carton, pungi de hârtie, cutii de carton
Nu se colectează separat: deşeurile din ambalaje de hârtie sau carton contaminate, ziarele.

Ce se colectează: recipiente din sticlă provenite de la băuturi şi produse alimentare, sticle, borcane
Nu se colectează separat: porţelan şi ceramică, cristal şi oglindă, becuri şi neoane, sticlă rezistentă la temperaturi înalte, veselă şi pahare

Ce se colectează: recipiente de plastic pentru băuturi (PET), ambalajele produselor alimentare, cosmetice, detergenţi, caserole de plastic şi polistiren, farfurii de plastic, pungi de plastic, dopuri metalice, conserve de metal, doze de aluminiu, cutii metalice de lapte sau suc, spray-uri alimentare sau cosmetice
Nu se colectează separat: ambalaje de plastic care au în conţinut substanţe toxice, corozive sau ulei de motor, tacâmuri de plastic, seringi, ghivece de flori, CD, DVD, jucării de plastic, folie de aluminiu, veselă de metal
DEPUNE SELECTIV
Depune deşeurile menajere colectate la pubelele de gunoi, în funcţie de categoria de deşeu
COMPOSTUL
Compostul se obţine din resturile vegetale (iarbă, coaja de la fructe, frunze, crengi etc.) generate în gospodăria proprie. Acestea împreună cu resturile alimentare şi hârtia, pot fi valorificate prin compostare (proces de descompunere a materiei organice).
Compostul este un îngrasamânt agricol foarte bun. În timpul compostării se produce biogaz cu un mare conţinut de metan, care poate fi folosit ca atare, de exemplu la aragaz sau în termocentrale la producerea curentului electric. Compostarea poate fi efectuată atât în mici instalaţii individuale din gospodării, cât si în mari instalaţii industriale (ex. staţii de epurare). Prin compostare în instalaţii amenajate procesul natural de descompunere a materiilor organice este accelerat.
Ce se compostează:
Categoria verde (foarte umedă): iarbă, buruieni tinere, resturi de legume, excremente animale, resturi de bucătărie;
Categoria medie (umedă): frunze de ceai, resturi de cafea, resturi de fructe, coji;
Categoria maro (uscată): coji de ou, cenuşă de lemn, rumeguş, cenuşă de cărbune şi turbă, frunze căzute, hârtie marunţită.
Ce nu se compostează:
Carne, peşte, buruieni puternice, reviste, plante bolnave.